Mei – juni:
100 jongeren in Bunschoten Spakenburg gaan zich gedurende 8 weken inzetten voor de samenleving.
– Vanuit het Oostwende college maken zij soep voor de Genadebank (lokale voedselbank) en daklozenopvang.
– Verder gaan ze in groepen de hangplekken in het dorp ontdoen van zwerfafval en maken ze houten buitenmeubilair voor plekken die populair zijn bij jongeren in het dorp.
– Tijdens Cleanup & Run wordt een hikingtocht gemaakt en leren jongeren van alles over de natuur. Ook ruimen ze zwerfafval in de buitengebieden van het dorp.
– Wethouder voor 1 dag: Jongeren praten mee over jongerenbeleid in de gemeente. Waar hebben jongeren behoefte aan als straks de corona maatregelen versoepelen. Hoe zorgen we dat alle jongeren een plek hebben in de gemeente. Zich gezien voelen en meedoen met de samenleving. Deze jongeren werken samen met de gemeente aan ideeën van, voor én door jongeren.


Maart – April:

60 jongeren uit Nieuwegein / IJsselstein helpen 3 weken lang anderen in de samenleving als onderdeel van hun maatschappelijke stage periode.
Activiteiten:
– Een loterij organiseren voor Edukans om jongeren in ontwikkelingslanden de kans op onderwijs te bieden.
– Zwerfafval ruimen in het stadspark en nieuwe vogelhuisjes maken en ophangen voordat het broedseizoen begint
– Soep maken voor de daklozen
– Dance workshop volgen en een dansvoorstelling (flashmob) doen voor de bewoners van het lokale verzorgingshuis.
– Helpen bij de kringloop, uitzoeken van binnengekomen spullen, sorteren van de artikelen in de winkel.
– Helpen in de lokale supermarkten (corona maatregelen)
– Weerbaarheidstraining en presentaties buro Halt en verslavingszorg

Febr 2021:
Voor bij de Soep – Soest
6 jongeren met én zonder mentale blessures maken elke woensdag soep voor c.a. 50 ouderen in de wijk. De ouderen komende soep ophalen (ivm Corona maatregelen) bij het buurthuis De Willemien. Bij ouderen die minder mobiel zijn, bezorgen de jongeren de soep aan huis.
Elke week maken de jongeren ook extra soep en brengen deze bij vrijwilligers organisaties in de buurt om de vrijwilligers een hart onder de riem te steken. Zo is er soep gebracht bij een zorg organisatie, het Veteranen Search Team, Ezelopvang de Ezelsocieteit en is er soep gemaakt en uitgeschonken voor deelnemers van de Daklozenopvang in Utrecht.

8 weken lang een bijzonder leuk en leerzaam traject. Jongeren leren soep maken, maar ook contact leggen met de ouderen en mensen waarmee zij normaal niet snel in contact zouden komen.  Voor de ouderen een waardevol traject. Juist in Corona tijd waarin zij zeer beperkt contact hebben of buiten komen, was het contactmoment bij de soep een belangrijk lichtpuntje in de week.
Ook het feit dat jongeren naar ouderen omzien heeft voor beide doelgroepen iets moois betekend.
Het project krijgt zeker een vervolg!